Glivice na rukama

Saznajte sve o bolestima koze.

Glivice na rukama

Postod Marko43 u Pon Maj 31, 2010 7:02 pm

Postovani doktore,

Pre oko godinu ipo dana na ruci, izmedju prstuju pojaviji su mi se mali plikovi grupisani na jedon ogranicenoj povrsini. Isao sam na pregled i dobio terapiju susenja koze i mazanje Canestenom. Stanje se primirilo, medjutim ove godine, odprilike u slicno vreme (mart-april) ponovo je buknulo, ali ovog puta na vecoj povrsini - tri prsta i pola dlana, sve sa unutrasnje neobrasle strane sake. Tamo gde bolest napreduje (na rubovima zarazene povrsine) javljaju se plikcici a tu je i koza najdublje zahvacena. Otisao sam kod drugog doktora koji je prepoznao gljivice i preporucio terapiju borne kiseline i Triderm (ujutro i uvece). Inficirana povrsina pocela je intenzivno da se ljusti i polako smiruje. Posto sam imao i zakazan pregled kod jos jednog dermatologa, morao sam da prekinem tu terapiju i da ne perem ruku pet dana kako bi se uzeo bris. Takodje je na osnovu vizuelnog pregleda bio gotovo uveren da je u pitanju gljivicno oboljenje. Tri dana sam sam isao na uzimanje uzoraka, ali nije nista pronadjeno. Posto su preporucili da ne perem ruku jos pet dana i da nakon toga ponovim analize, a stanje se u medjuvremenu pogorsavalo, odlucio sam da se vratim prvobitnoj terapiji sa Tridermom. Stanje se blago poboljsava, ali imam utisak da gljivice, koje prodiru dosta duboko u kozu, tesko mogu da izlecim samo ovakovom terapijom po povrsini koze. Na nekim mestima na dlanu, kao i na prstima druge ruke, koja do sada nisu bila inficirana pojavljuju se zameci od nekoliko grupisanih plikcica, ali su oni dublje u kozi i tu ova terapija kao da ne dopire. Takodje, cuo sam i da ne preporucuju upotrebu Triderma duze od nedelju dana, a ja ga koristim (u drugom navratu) pet dana. Molio bih vas za savet sta da radim i da li postoje i drugi nacini kojima mogu da pojacam dejstvo ove terapije (na primer, eritromicin ili neki drugi antibiotik koji bih uzimao oralno)?
Marko43

Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 6:40 pm

Re: Gljivice na rukama

Postod dr Željko u Pon Maj 31, 2010 9:08 pm

Na osnovu Vašeg opisa nisam ubeđen da se kod Vas radi o gljivičnoj infekciji. Međutim, gljivičnu infekciju je potrebno dokazati, odnosno treba uraditi tzv. mikološki pregled. Ponekad, neophodno je uraditi dva, pa čak i tri takva pregleda. Takođe, mislim da lečenje Tridermom neće dati željeni rezultat. Radi se o preparatu koji u sebi sadrži kortikosteroid, antimikotik i antibiotik i svakako nije namenjen lečenju gljivične infekcije.
Savetujem Vam da se javite dermatologu koji prvo mora da isključi postojanje gljivične infekcije i da potom da odgovarajuću terapiju. Ukoliko se radi o gljivičnoj infekciji - antimikotike, ukoliko se radi o ekcemu - kortikosteroide. Prema Vašem opisu, mislim da se radi o pompholyxu, tj. jednoj vrsti ekcema. Ukoliko je pompholyx u pitanju, tada je potrebno uraditi i epikutano testiranje, itd. U svakom slučaju, neophodan Vam je pregled dermatologa.
dr Željko

Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 8:37 am

Re: Glivice na rukama

Postod Marko43 u Uto Jun 01, 2010 7:24 pm

Hvala na brzom i strucnom odgovoru. Malo ste me zbunili svojim misljenjem da je u pitanju vrsta ekcema, a ne gljivice. U svakom slucaju, danas sam zakazao predgled kod novog dermatologa, doduse slobodan termin je tek za petnaestak dana, pa cu tako poslusati vas savet. Zainteresovao sam se za vase misljenje sta bi moglo da bude uzrok mojih problema, pa sam malo gledao po Internetu. Razumeo sam da je ekcem neka vrsta alergije koze, moguce u kombinaciji sa nekom bakterijom. Najcesce manifestacije su isusivanje koze i svrab, sto kod mene nije slucaj. Takodje sam gledao fotografije pompholyx vrste ekcema i imam utisak da ste ispravno prepoznali moju bolest ili ste u najmanju ruku vrlo blizu, sto me je, buduci da ste imali na raspolaganju samo moj sturi opis, ipak iznenadilo. Mada ima fotografija sa dosta teskim slucajevima, sto kod mene, srecom, nije slucaj. Buni me sto je ekcem cesto nasledan i cesto zavisi od sklonosti necijeg organizma ka tome, a kod mene se prvi put pojavio tek u ranim cetrdesetim. Takodje, zarazena povrsina na ruci je medjusobno povezana i tacno moze da se prepozna dokle je doprla. Posle lecenja sa Tridermom na toj povrsini se gornji sloj (ili dva) koze oljustio sto sam ja (a imam utisak i lekari kod kojih sam bio) shvatio kao otpadanje zarazenih delova posle unistavanja tih gljivica (ili sta li je vec u pitanju). U svakom slucaju, hvala jos jednom. Dok cekam novi pregled, nastavicu jos jedno vreme sa bornom kiselinom i Tridermom, koji mi je jedan od dermatologa prepisao, pa cu otici na kontrolu kod njega. Ionako vec znam sta ce mi novi dermatolog reci: ne prati ruku nekoliko dana, pa tri dana na testiranja.
Marko43

Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 6:40 pm

Povratak na Bolesti kože