Postovani doktore,
Pre oko godinu ipo dana na ruci, izmedju prstuju pojaviji su mi se mali plikovi grupisani na jedon ogranicenoj povrsini. Isao sam na pregled i dobio terapiju susenja koze i mazanje Canestenom. Stanje se primirilo, medjutim ove godine, odprilike u slicno vreme (mart-april) ponovo je buknulo, ali ovog puta na vecoj povrsini - tri prsta i pola dlana, sve sa unutrasnje neobrasle strane sake. Tamo gde bolest napreduje (na rubovima zarazene povrsine) javljaju se plikcici a tu je i koza najdublje zahvacena. Otisao sam kod drugog doktora koji je prepoznao gljivice i preporucio terapiju borne kiseline i Triderm (ujutro i uvece). Inficirana povrsina pocela je intenzivno da se ljusti i polako smiruje. Posto sam imao i zakazan pregled kod jos jednog dermatologa, morao sam da prekinem tu terapiju i da ne perem ruku pet dana kako bi se uzeo bris. Takodje je na osnovu vizuelnog pregleda bio gotovo uveren da je u pitanju gljivicno oboljenje. Tri dana sam sam isao na uzimanje uzoraka, ali nije nista pronadjeno. Posto su preporucili da ne perem ruku jos pet dana i da nakon toga ponovim analize, a stanje se u medjuvremenu pogorsavalo, odlucio sam da se vratim prvobitnoj terapiji sa Tridermom. Stanje se blago poboljsava, ali imam utisak da gljivice, koje prodiru dosta duboko u kozu, tesko mogu da izlecim samo ovakovom terapijom po povrsini koze. Na nekim mestima na dlanu, kao i na prstima druge ruke, koja do sada nisu bila inficirana pojavljuju se zameci od nekoliko grupisanih plikcica, ali su oni dublje u kozi i tu ova terapija kao da ne dopire. Takodje, cuo sam i da ne preporucuju upotrebu Triderma duze od nedelju dana, a ja ga koristim (u drugom navratu) pet dana. Molio bih vas za savet sta da radim i da li postoje i drugi nacini kojima mogu da pojacam dejstvo ove terapije (na primer, eritromicin ili neki drugi antibiotik koji bih uzimao oralno)?