Mladeži

Saznajte sve o bolestima koze.

Mladeži

Postod dr Željko u Sre Dec 10, 2008 11:01 pm

Mladeži (nevusi) mogu biti urođeni ili stečeni. Stečeni mladeži počinju da se pojavljuju između 6. i 12. meseca života i broj im se povećava sve do 9. ili 14. godine života, s tim da najveću gustinu mladeži dostižu ranije u detinjstvu u geografskim područjima s većim stepenom insolacije. U detinjstvu, broj stečenih mladeža povećava se sa uzrastom, veći je kod dečaka, kod dece sa slabom podnošljivošću sunčevog zračenja, prisustvom pega, sa podacima o težim opekotinama od sunca i odmorima u toplim, sunčanim predelima ili na moru. Takođe, osobe crne rase imaju manje mladeža nego belci. Dakle, može se zaključiti da je rano izlaganje suncu veoma važan činilac u nastanku mladeža, kao i da je broj stečenih mladeža povezan sa ukupnim stepenom izlaganja suncu pre 12. godine života i dve ili više epizoda bolnih opekotina od sunca.
Decu do prve godine života ne treba izlagati sunčevim zracima i ne treba im nanositi kreme za zaštitu od sunca. Kasnije, treba izbegavati direktan uticaj sunčevih zraka u periodu od 11 do 17 sati, a na kožu tela nanositi kreme za zaštitu od sunca s faktorom većim od 30. S obzirom na činjenicu da se i kod dece, mada veoma retko, može manifestovati melanom potrebno je redovno kontrolisanje već postojećih mladeža.
Mladeži na koži tela su najčešće crni, svetlo ili tamno braon boje ili predstavljaju kombinaciju ovih boja. Ponekad mogu da budu i plave boje. Na osnovu samo boje mladeža ne možemo proceniti da li je došlo do neke promene na već postojećem mladežu. Crvene tačkice na koži tela nisu mladeži već predstavljaju angiome, benigne lezije koje veoma često mogu da se vide na koži osoba starijih od 30 godina. Njihovo prisustvo ne može, osim kozmetskog, imati bilo kakav uticaj na zdravlje pacijenata. Treba naglasiti da i melanom veoma retko može da bude crvene ili roze boje.
Za razliku od stečenih, kongenitalni (urođeni) mladeži su mladeži koji se uočavaju na rođenju ili između prvog i drugog meseca života. Takođe, mladeži se mogu manifestovati i na noktu.
Svaka promena na koži može se ukloniti, ekscidirati, iz medicinskih ili kozmetskih razloga. Naravno, uslov je da intervenciju obavlja za to specijalizovana osoba (dermatohirurg, hirurg-plastičar, maksilofacijalni hirurg) i da pored rizika same intervencije, koji je veoma mali, ne postoji druga opasnost za pacijenta. Postoje određeni tabui da će mladež „postati maligan“ ukoliko se ukloni ili povredi, što, naravno, nije tačno i ne postoje nikakvi dokazi za ovakav stav.
dr Željko

Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 8:37 am

Re: Mladeži

Postod Ratomirka u Sre Apr 08, 2009 9:48 am

Poštovani doktore,

Imam jedan mladež, koji se nalazi medju pubičnim dlakama. Po izgledu liči na melanocytic nevus (ne znam kako reći na srpskom, evo linka na stranu na kojoj sam našla sliku koja me podseća na njega http://en.wikipedia.org/wiki/Melanocytic_nevus). Dakle, ovakav je kao na slici, pravilnog oblika, jasnih granica, samo što je kombinovano bolje kože i crne. Ginekolozi mi kažu da se trebam javiti dermatologu ako počne naglo da menja boju, i to se, hvala bogu još nije desilo. Zanima me je li moguće ukloniti ovakav mladež? Znam da verovatno ne možete reći tačno prema opisu i da treba doći na pregled što ću i učiniti ali me zanima ovako informativno i uopšteno šta mislite o tome zbog lokacije mladeža? Rado bih ga uklonila jer je estetski ružan a i predstavlja mi problem jer stalno razmišljam hoće li se gaćice useći u njega.

Hvala na ogovoru unapred!

Pozdrav!
Ratomirka

Pridružio se: Sre Apr 08, 2009 9:26 am

Postod dr Željko u Sre Apr 08, 2009 2:26 pm

Svaka promena na koži se sme ukloniti, pod uslovom da se intervencija obavlja na za to propisan način. Odnosno, po uklanjanju pigmentne promene, npr. mladeža, isečak je potrebno poslati na patohistološki pregled, tj. pregled pod mikroskopom kako bi se postavila tačna dijagnoza. Savetujem Vam da se najpre javite na dermoskopski pregled, a da potom odlučimo na koji način je najbolje ukloniti promenu u pubičnoj regiji.
S poštovanjem,
dr Željko

Postod Ana u Uto Maj 19, 2009 7:12 pm

Postovani doktore,
ja sam juce bila na dermoskopiji i na moju veliku srecu sve je proslo dobro(inace nemam nekih vecih mladeza ali imam dosta mladeza). Sve u svemu otisla sam u nadi da ce me taj pregled smiriti posto sam u poslednje vreme inace bila jako zabrinuta za svoje zdravlje s tim sto su svi ostali pregledi i laboratorijski nalazi bili savrseni. Medjutim sto se koze tice izleda da i nije bas tako. Naime, ispostavilo se da su mi mladezi u redu ali da ono za sta sam mislila da su samo ruzne pege po ramenima i grudima su u stvari ostecenja od UV zraka. S obzirom da ja te pege imam odkad znam za sebe a isla sam povremeno u solarijum ja sam PRESTRAVLJENA!!!!!!!!!!! Ostecenje na ostecenje! Doktorka mi je rekla da sad vise nista ne mogu da uradim da bih oporavila kozu osim da je stitim i budem bela do kraja zivota(jer imam i dosta mladeza,fleka i mekih fibroma), sto meni ne predstavlja problem(da budem bela) ali jel mogu sebi nekako da pomognem da zbog ovoga ne dobijem rak koze osim sto cu na svakom sledecem pregledu skracivati sebi zivot za po 5 godina od straha.Doktorka mi je rekla da ako redovno dolazim na preglede ne moze nista strasno da mi se desi ali ja sam celu noc plakala. Znam da sam pogresila sto sam isla u solarijum ali nadam se da vi imate savet kako da pomognem svojoj kozi da se makar malo oporavi. Ja trenutno nisam psihicki spremna za jos jedan pregled ( sa ovim pegama zivim pola zivota a sad su mi tako odvratne i gledam na njih kao na bolest i pretnju da se vise ne gledam ni u ogledalu) ali bih kad prodje malo od ovog soka rado dosla na vasu kliniku ako imate nekih tretmana za oporavljanje ovog uzasa koji sam sebi napravila. Ja zivim zdravo,bavim se rekreativno sportom i kvalitetno se hranim, ostavila sam cigarete i ne pijem ni kafu ni alkohol i stvarno vodim racuna o svom zdravlju a koliko sam shvatila unakazila sam samu sebe :( Hvala vam unapred ako budete imali malo vremena da mi odgovorite i eventualno date neku nadu.
Ana

Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 1:11 pm

Postod dr Željko u Uto Maj 19, 2009 9:08 pm

Poštovana,

Promene koje opisujete na Vašim leđima najverovatnije odgovaraju solarnom lentigu. Ove promene jesu posledica izlaganja UV zracima, ali Vam ove promene ne mogu praviti probleme, odnosno ugrožavati Vaše zdravlje. Naravno, moje mišljenje uzmite s rezervom jer Vas nisam video. Postoje načini da se ove promene uklone (hemijski piling, laserska terapija), ali pre toga morate doći na pregled kako bi se procenilo da li bi ovi tretmani bili odgovarajući.
Za sada, predlažem Vam da prilikom izlaganja kože sunčevim zracima nanosite kreme sa zaštitnim faktorom 50+, kao i da jednom godišnje odete na dermoskopski pregled mladeža. Kada budete imali vremena dođite na pregled da vidimo da li možemo da popravimo postojeće stanje, a do tada mislim da nemate razloga za zabrinutost.
S poštovanjem,
dr Željko

Postod Ana u Uto Maj 19, 2009 9:21 pm

Hvala vam doktore puno na ovako brzom odgovoru. Da, na nalazu i pise solarni lentigo. Tim lekara na vasoj klinici mi uliva poverenje tako da cu vas rado posetiti. Hvala jos jednom sto cu nocas mirno spavati :)
S postovanjem
Ana

Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 1:11 pm

Postod Thriv u Uto Jul 14, 2009 1:47 pm

Koliko na klinici košta hirurško uklanjanje mladeža ?

Imam urođeni mladež, koji nije jako veliki ali je ispipupčen i na neobičnom mestu. Primetio sam oko njegove osnove kao neki crvenu linijcu, kad sa bolje pogledao on se rascepio (ne potpuno), iako ga nisam povredio

Molim vas za neki savet !!
Thriv

Pridružio se: Uto Jul 14, 2009 1:43 pm

Postod dr Svetlana u Sre Jul 15, 2009 10:50 am

Postovani,
kongenitalni tj. urodjeni mladezi se uvek uklanjaju hirurski. Cena hirurske intervencije u nasoj ordinaciji je 10000-15000 din , sa patohistoloskom analizom.
Nekada su kongenitalni mladezi takve velicine ili loklizacije da ih moraju ukoniti plasticni hirurzi.
U svakom slucaju dobicete iskren savet i po potrebi preporuku
pozdrav
dr Svetlana

Postod dr Svetlana u Sre Jul 15, 2009 10:55 am

TAkodje, pre ucinjene intervencije obavezna je dermoskopija. To je lak nacin da se utvrdi da li ste mladez nesvesno povredili ili se u njemu desvaju neke promene, koje daju crvenkastu boju. Te promene ne znace obavezno malignitet ( sto ljude najcesce plasi)! JA VAm, na zalost, ne mogu dati bolji savet osim da ucinite pregled mladeza. Mozda ga ne morate uklanjati!
dr Svetlana

Postod Thriv u Sre Jul 15, 2009 11:07 pm

Kada tu vrstu mladeža moraju uklanjati plastični hirurzi ?

Moжda se nisam dobro izrazio ta crvena "nit" je u stvaru to raspuknuće, kao da ga je neko zarezao skalpelom (mladež je izraženog poluloptastog oblika)
Thriv

Pridružio se: Uto Jul 14, 2009 1:43 pm

Sledeća

Povratak na Bolesti kože