Roaccutane

Saznajte sve o bolestima koze.

Roaccutane

Postod SlobaBg u Uto Mar 09, 2010 3:17 pm

Postovani,

poceo sma pre devet dana da pijem ovaj lek sa pocetnom terapijom od 40mg (imama 80kg). Lice je krenulo da mi se peruta i usne su jako suve. Moja dijagnoza je Acne cistyca. naime na grudima i na stomaku imam cvorice bele boje koje su mi otvrarali (Dr.Jremeic) i tada je iz njih izlazio loj ili serozna tecnost. Probao sam razne kreme i evo vec sestu godinu s emucim sa njima. Nekad ih je bilo 4-5 na grudima a sdaa vec 10tak i vise. Od otvaranja su ostali oziljci. Na VMA su mi preporucili ovaj lek. Poceo sma da pijem: Zeleo bi vase misljenje da li je terapija prava ishod...sta da koristim za kozu lica koja se jako peruta i usne. Neki savet molim Vas? Da li je terapija adekvatna. na forumima retko ko da ima problem kao ja vecinom imaju sa licem . Ja ne. Plasim se da sada od leka ne izadju na licu. Molim za savet. Hvala.
SlobaBg

Pridružio se: Uto Mar 09, 2010 3:11 pm

Re: Roaccutane

Postod dr Svetlana u Uto Mar 09, 2010 3:53 pm

Postovani, Roacutan je odlican lek. U prvih mesec dana ga je najteze podneti jer jako susi kozu u sluzokozu. JA ne znam da li imate masnu kozu na licu ili ne, ali za negu mozete koristiti preparte poput Linola fett krema ( ako Vam se jako susi i peruta) ili Exfoliac krem za negu ako je to manje izrazeno. ZA usne koristite Panthenol ung ili Eucerin lip repair. Takodje, obavezna je zastita od sunca spf 30+ sve vreme dok ste na Roakutanu!
KAda su u pitanju cisticne akne onda je to lek izbora, bez obzira sto su samo na ledjima i dekolteu. On dovodi do atrofije sebacealnih zlezda i omogucava da one ne stvaraju nove ciste.
dr Svetlana

Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 10:10 am

Postod SlobaBg u Uto Mar 09, 2010 10:44 pm

Postovana doktorka,

danas sam kupio za lice Avene Clean Ac kazu da je namenjen ba kozi koja se tretira Roaccutanom i uzeo sam za usne Eucerin lip repair. Koza mi generalno nije masna. Danas sam uocio da su mi se pojavile dve potpuno nove akne na grudima. Recite mi jel to normalno (danas mi je 9ti dan) i da li bi trebalo posle kraja terapije da se sve one povuku ukljucujuci i stare? Plasim se da mi se ne pojavi na licu, tu nisam nikada imao ni jednu, samo na grudima. Nisam jos vadio nalaze nadam se da ce biti ok. Trenutno mi se zbog leka peruta koza ne puno, usne su bas suve i ispucale ali se i lice crveni. Nadam se da ce mi ova krema koju sma danas kupio pomoci. Ako ste imali iskustva sa pacijentima dali mozete da mi kazete jel nakon zavrsene terapije i izlecenja ima slucajeva gde se opet javlja remisija tj ponovo akne? Nadam se da Vas nisam zatrpao sa pitanjima :-) Hvala unapred
SlobaBg

Postod dr Svetlana u Sre Mar 10, 2010 8:39 am

U prva dva meseca moze se pojavljivati nalet bubuljica, koji traje do 7 dana. To nekada bude tako izrazeno da se mora primeniti dodatna terapija kortikosteroidnim preparatima, kako ne bi ostali oziljci. To sve spada u najnormalnije reakcije na lek, a ne desava se svima. Sto se recidiva oboljenja tice, tj ponovnog javljanja oboljenja, postoji u odredjenom procentu pacijenata. DA bi se to sprecilo daje se kumulativna doza od 100 do 150mg/kg (ukupna doza leka koji ste popili).
Slobodno hidrirajte i zamascujte lice, ne bi trebalo da se pojave akne na licu ako ih do sada niste imali.
Srdacan pozdrav
dr Svetlana

Postod SlobaBg u Čet Mar 18, 2010 11:13 pm

Postovana Doktorka,

Danas mi je 19 dan na Roaccutane. Kupio sam kreme koje ste mi savetovali za lice i usne, i mogu Vam reci da je lice manje vise ok izuzev sto nekada naleti jako crveni talas, ali su usne katastrofa. Iako ih neprestano mazem jako su ispucale pa se desava da kada se nasmejem krene i krv iz njih. Inace ovako nemam nekih problema, 30.03. vadim krv, tj prve nalaze pa cu Vam reci rezultate nadam se da ce biti ok. Na telu mi s epojavile 2 nove akne od kako sma poceo da pijem. Mene zanima Vase misljenje da li ce ako lek bude delovao da se povuku i stare akne cystica ili ce samo da spreci nastanak novih? Kakva su vasa iskustva u radu? Jos jedno pitanje , ne znam da li ce te uspeti da mi odgovorite,a da li smeme da pijem protein i kreatin posto vezbam u teretani dok pijem roaccutane? Veliko hvala.
SlobaBg

Postod dr Svetlana u Pet Mar 19, 2010 5:32 pm

JA najcesce savetujem pacijente da ne uzimaju nista od dodatnih sredstava dok su na terapiji, da ne bi dodatno opterecivali jetru. Ako Vam je neophodno zbog treninga Vi mozete uzimati, ali proverite transaminaze kroz tri nedelje. ZAbranjeno je uzimanje bilo cega sto ima vitamina A u sebi(ako budete dobijali vitamine).
Od leka bi trebalo da se povuku i stare promene. Za to treba malo vise vremena. Usne mazite cesce,kada god mozete.
Pozdrav!
dr Svetlana

Postod AncikaMar u Pon Apr 19, 2010 10:04 am

Pozdrav svima! Meni je danas 11. dan na Roaccutan-u. Prilicno ga dobro podnosim, bar na osnovu iskustava korisnika ostalih foruma, takodje korisnicima ovog leka. S vremena na vreme me svrbe ledja, imam glavobolju, i pomalo mi se suse usne i oci. Nos mi se malo peruta s vremena na vreme. Inace, bubuljice izlaze i dalje, ali smatram da je to normalno i da se lice cisti. Manje upale na obrazima sam imala i pre, tako da mi ni to nije nista cudno.Pijem 4 tablete dnevno od 10 mg (2+2+0), imam 5o kg i u maju punim 23 god. Doktor kaze da cu da ih pijem 4 meseca (do avgusta, semptembra), jer nisu mnogo strasne. Akne sam do sada imala samo na licu i to na unutrasnjoj strani obraza. Ponekad bubuljice stignu i do brade, ali tu su sitnije. Ponekad su mi se pojavljivale po 1, 2 na ledjima i grudima, ali nista strasno. Inace, bubuljice imam od puberteta, ali nikad nisu bile strasne. Stanje mi se pogorsalo od decembra i to od jakog steresa, a moguce i hormona. Mene samo zanima sta sada da koristim za lice da mi ne bi ostali duboki oziljci. Takodje, posto moram nekad da se sminkam, sta je najbolje za ciscenje lica. procitala sam u jednom od postova da ne sme da se koristi vitamin A, pa me zanima sta od namirnica sadrzi ovaj vitamin, da bih izbegavala. Hvala unapred na odgovoru!
AncikaMar

Pridružio se: Pon Apr 19, 2010 9:50 am

Postod dr Željko u Pon Apr 19, 2010 3:06 pm

Za sprečavanje nastanaka ožiljaka na licu koji su posledica akni dovoljno je što ste na preporuku lekara počeli s uzimanjem Roaccutane kapsula. Ponekad, kada je terapija kasno započeta ili kada je izraženo zašaljenje kod teških formi akni, ožiljci mogu nastati i kada se uzima Roaccutane.
Za čišćenje lica možete koristiti Eucerin dermopurifyer, tonik i losion, koji su i namenjeni osobama koje imaju akne.
Tokom uzimanja Roaccutana ne savetuje uzimanje kapsula i tableta koji sadrže vitamin A. Što se tiče Vaše ishrane, možete jesti svu hranu kao i pre uzimanja Roaccutana.
dr Željko

Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 8:37 am

Postod AncikaMar u Uto Apr 20, 2010 10:23 am

Dragi dr Zeljko,
hvala puno na odgovoru! Problem je u tome sto ja vec od decembra, januara kad mi se stanje pogorsalo imam crvene fleke koje nikako da zarastu jer cim se jedna bubuljica povuce, na mestu nje izlazi druga. Ne bukvalno, ali tako je kod ovih vecih oziljaka.. Izglada da se ispod tog oziljka nalazi lojna zlezda koja nikako da prestane sa radom. Mnoge bubuljice sam morala da istisnem, a neke sam i slucajno zakacila. To me i brine jer znam da to ne bih smela da radim. Zato sam Vas pitala za neko sredstvo za oziljke, pa makar da ga koristim i sa prestankom koriscenja tableta jer znam da posle terepije oziljci sporije zarastaju. Moze li tu laser da pomogne kad prodje terapija?
AncikaMar

Pridružio se: Pon Apr 19, 2010 9:50 am

Postod dr Željko u Uto Apr 20, 2010 1:26 pm

Terapija Roaccutanom bi trebala da spreči pojavu novih promena. Crvenilo lica je uobičajeno kod pacijenata koji uzimaju Roaccutane, a o flekama na licu treba razmišljati kada prestane pojava novih akni na koži lica. Da li je doza koju imate dovoljna, da li je potrebno uključiti sistemske kortikosteroide, itd, su sve pitanja na koja odgovore treba da da Vaš dermatolog. Dok uzimate Roaccutane nije potrebno da, sem emolijentnih krema i retko topijskih retinoida, nanosite druge kreme. Inače, ne savetuju se laserski tretmani na licu najmanje 6 meseci po završetku terapije Roaccutanom.
dr Željko

Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 8:37 am

Sledeća

Povratak na Bolesti kože