Mladeži

Saznajte sve o bolestima koze.

Re: Mladeži

Postod dr Svetlana u Čet Jul 16, 2009 9:52 am

KAda pricamo o bilo kakvoj promeni na mledezu neozbiljno bi bilo donositi dijagnoze ili davati savete, a da se mladez ne pogleda dermoskopski. KAda budete dosli na pregled videcete koliko je velika razlika izmedju gledanja mladeze klinicki i dermoskopom.
Plasticni hirurzi moraju uklanjati promene vece od 2cm, posebno kada se nalaze na nosu, usnoj skoljci, poglavini, pupku
dr Svetlana

Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 10:10 am

Postod LuigiMazzola u Čet Okt 01, 2009 1:03 pm

Moja drugarica ima dosta mladeža i nikad nije išla na kontrolu.Skoro smo se videli i stalno je pomerala brushalter zbog jednog malog mladeža.Kaže da je boli.Ja sam je nagovarao da dođe kod Vas na pregled i jedino sam uspeo da snimim kako taj mladež izgleda a za pregled kaže proći će.Možete li mi reći šta mogu za nju da učinim,kako da je odvedem na pregled.Evo i slika mladeža.Hvala unapred.
Prikačeni fajlovi
IMG_0386A.jpg
Izgled mladeža
IMG_0386A.jpg (66.38 KiB) Pogledano 549 puta
LuigiMazzola

Pridružio se: Čet Okt 01, 2009 12:48 pm

Postod dr Željko u Čet Okt 01, 2009 5:27 pm

Teško je reći da li se radi o mladežu samo na osnovu poslate slike. Potrebno je uraditi dermoskopski pregled i zatim, u zavisnosti od nalaza, predložiti odgovarajući tretman.
dr Željko

Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 8:37 am

Postod ZdravkoS u Uto Jul 06, 2010 5:55 pm

Pozdrav

Imam dosta mladeza ali ova 2 su mi poslednjih dana zapala za oko, na jako su nezgodnim mestima tako da ih nisam cesto primecivao... Da li ima razloga za paniku (da li je sa njima sve uredu ili su ipak ovo melanomi)??

Evo i slika (znam da je tesko reci, ali vi dr. znate da li lici na melanom ili ne):

Slika

Slika

Hvala
ZdravkoS

Pridružio se: Uto Jul 06, 2010 5:41 pm

Postod dr Željko u Uto Jul 06, 2010 6:09 pm

Druga slika, veća, nema karakteristike malignog tumora. Najviše odgovara verukoznom mladežu. Što se tiče prve pigmentne promene, ne bih se usudio da postavljam dijagnozu na osnovu poslate slike. Predlažem Vam da uradite dermoskopski pregled koji je svakako i pouzdaniji od pregleda "golim okom".
dr Željko

Postod ZdravkoS u Uto Jul 06, 2010 7:15 pm

Hvala na brzom odgovoru!
ZdravkoS

Pridružio se: Uto Jul 06, 2010 5:41 pm

Postod aleksandra u Uto Jul 27, 2010 4:50 am

Pozdrav,

Imam 3 veca mladeza na stomaku..Crni su i izgledaju kao izrasline na kozi..U zadnje vreme primetila sam da su poceli da se suse i da otpadaju,jako se brinem za njih zbog raka koze jer imam i predispozicije da ga dobijem, a uostalom i volela bih da ih otklonim sto pre,jer mi i estetski smetaju ...Zanima me koliko kosta operacija i kako sve to funkcionise ? Hvala unapred.
aleksandra

Pridružio se: Uto Jul 27, 2010 4:41 am

Postod dr Željko u Uto Jul 27, 2010 2:04 pm

Promene koje opisujete ne moraju biti mladeži. Ponekad, seboroične keratoze, potpuno benigni izraštaji površnog sloja koža, mogu da imitiraju mladeže i tako naprave zabunu kod pacijenta. Cena intervencije zavisi od vrste promena koje se uklanjaju. Ako se radi o seboroičnim keratozama, isečak se ne šalje na patohistološki pregled, tako da je i cena niža. Ukoliko se radi o mladežima, oni se obavezno moraju poslati na patohistološki pregled. U svakom slučaju, predlažem Vam da najpre dođete na pregled, vidimo o čeku se radi i da potom predložimo odgovarajuću intervenciju.
dr Željko

Postod aleksandra u Čet Jul 29, 2010 3:36 am

Hvala vam puno ...Sad kad ste mi spomenuli seboroicne keratoze malo sam vise procitala o njima i shvatila da se ipak o njima radi jer ono sto sam procitala i videla sasvim odgovara izgledu ovih "mladeza" ...Mislim da ste u pravu i da ovo nisu mladezi iako strasno lice ,vec seboroicne keratoze. Ipak,docicu na pregled za svaki slucaj...Hvala jos jednom.
aleksandra

Pridružio se: Uto Jul 27, 2010 4:41 am

Postod mersi u Pet Jul 30, 2010 3:06 pm

Ja imam jedan mladez na bradi,koji je svijetle boje i nije puno veliki,ali uvijek mi je predstavljao problem zbog estetskih razloga,a i uvijek obracam paznju na njega,pa sam u posljednje vrijeme jako zabrinula,jer kao da primjecujem da mi se cijela brada zacrvenila od njega,ne znam da li sam ja to sebi umislila,ili je zaista tako,kao da me i pecka i jezik kao da mi trni,pojma nemam vise sta da mislim,uzasno me je strah da odem dokturu,jer sam sebi umislila da za mene vise nema spasa.Boja mladeza izgleda sasvim normalno,ali ne znam to sto ja osjecam i to neko crvenilo brade,da li je to zaista opasno,ili je moguce da sam ja to sebi sve umislila,zato sto se strasno bojim onog najgoreg.Vise ne koristim ni kreme za lice,jer osjecam kao da mi one jos sve to vise iritiraju.Molim vas recite mi da li za mene ima nade i da li je opasno to sto je na bradi?Uzasno se bojim da umrem od mladeza.Hvala vam unaprijed na razumijevanju.
mersi

Pridružio se: Pet Jul 30, 2010 2:37 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Bolesti kože